Poncirus
Over Poncirus
Citroenboompje, vorm, kruiden, cultuurvariëteiten, geschiedenis, historie, naamgeving, etymologie, afkomst, gebruik, vermeerderen, planten, teelt,
Uit revue de l’horticultutre belge.
Een kleine doornige en bladverliezende boom uit N. China.
Wordt gekweekt als onderstam voor sinaasappelen en als haag, ook voor sier in die gebieden waar het te koud is voor citrusvruchten.
Is nauw verwant aan Citrus, maar verschilt door de afvallende en drievoudige bladeren en harige vruchten. (Citrus trifoliata)
1 geslacht met 1 soort.
Rutaceae, afdeling Citraceae.
Poncirus trifoliata, Raf. (driebladig) (Citrus trifoliata) is te herkennen aan de grote, 3-5cm, lange dorens aan de scheuten.
De bladsteel is gevleugeld.
Groene en wat kantige gedraaide takken met zeer grote en wat samengedrukte dorens.
Heeft ovaal en iets gekarteld driedelig blad, glanzend groen en aan de onderkant met stipjes, tot 6cm lang. Blijft er lang aan maar is in de winter kaal.
De plant is aangenaam vanwege de heerlijk ruikende witte stervormige bloemen die met 1-2 bijeen staan, voor het uitkomen van het blad in maart, 3-4cm in diameter, roze meeldraden. De geur is minder dan Citrus en ook de bladeren geven een typische aromatisch geur als ze gekneusd worden.
De goudgele/oranje vruchten van 5cm in doorsnede zijn niet eetbaar en fijn behaard, geurend, maar gevuld met een onaangename olie, bedekt met dons, er kan een marmelade van gemaakt worden.
Komt tot 1.5-2m hoogte.
Een wat warrige, bossige struik die breed uit groeit met hoekige takken.
Groeit in China en Korea.
‘Flying Dragon’ heeft gedraaide stammen en takken.
Naam, etymologie.
Poncirus, van Frans poncire: een soort citroen.
Citroenboompje of driebladige citroen, Engelse trifoliate orange, Chinese bitter orange, Duitse Dreiblättrige Orange, Bitterzitrone.
Historie.
De driebladige is in China al sinds eeuwen bekend en in oude werken wordt er geregeld naar verwezen. Het was beschreven en afgebeeld in Cheng lei pen ts’ao die in 1108 na Chr. gedrukt werd. Ook in Japan was het al vroeg aanwezig waar in de Mannyo shu naar verwezen wordt, een Japans plantenboek uit de 8ste eeuw.
De var. monstrosa (monsterachtig) is de Hiryo of vliegende draak. Dit is een bijzondere en zeer kleine vorm met gedraaide twijgen en gekromde dorens. Bladeren zijn zeer klein en onaanzienlijk, vaak tot draden teruggebracht waarin de oliepuntjes als verdikkingen verschijnen. Het is in Japan een bonsaiboompje.
De hybriden tussen de oranges en deze plant worden citranges genoemd.
Planten.
De plant vraagt hier wat winterbeschutting. Groeit op losse en rijke grond in de zon.
Vermeerderen door zomerstek, augustus/september met 1% ibz. Zaaien in maart bij 15 graden, in het donker laten kiemen. Verplanten met kluit als een groenblijvende plant.
Zie verder: volkoomenoudeherbariaenmedisch.nl/ en: volkoomen.nl