Callistemon

Over Callistemon

Lampenpoetser, vorm, kruiden, soorten, cultuurvariëteiten, geschiedenis, historie, naamgeving, etymologie, afkomst, gebruik, vermeerderen, planten, teelt.

Uit Redoute bij Bonpland, Callistemon speciosus.

De swamp bottlebrush.

25-34 soorten komen voor die afkomstig zijn uit Australië en Tasmanië.

De lijnvormige, stijve en leerachtige bladen zijn afwisselend geplaatst en gaafrandig, vaak met een stekende top en meestal met oliepunten en geurend als ze verwond worden.

Bloemen, de stuifmeeldraden, staan in dichte cilindrische trossen en eindstandig waar later een scheut uitgroeit. De bloemen zijn hoog kleurig, rood of geel, en maken deze struiken zeer mooi.

Verschilt van Melaleuca door de stuifmeeldraden.

In Australië worden deze groenblijvende struiken of kleine bomen 1 tot 3 m hoog Het zijn planten van de droge savannen. Ze zijn aangepast aan branden. De vruchten blijven jarenlang gesloten, maar openen zich als er vuur overheen is gegaan.

Myrtaceae, mirtefamilie.

Uit J. Banks.

Callistemon citrinus, Domin. (citroengeel) (Callistemon lanceolatus, DC. (lancetvormig) Bladeren zijn smal en stijf, klein en lancetvormig, grijs/groen en zitten meestal in bosjes tegen de takken aan, 8cm lang en 2cm breed

Opstaande felrode, cilindervormige bloempluimen van 7-10cm lang met ver uitstekende donkerrode meeldraden. De bloei is zeer opvallend en lijkt op een rode flessenborstel, borstels die rondom de tak staan. Dit zijn de bloemen die bij het opengaan hun kelk en kroonbladen verliezen zodat alleen de meeldraden over blijven. De tak groeit na de laatste bloem gewoon weer door en er verschijnen weer blaadjes, dan kan daarop nog eens een bloemvorm verschijnen

Het is in zijn geboorteland een groenblijvende struik van 3-5m die in juni bloeit. De plant werd beschreven in 1788-1789 door Josesph Banks beschreven die het introduceerde in de Kew gardens.

‘Semperflorens’ blijft lager, groeit bossiger met rijkere bloei.

‘Splendens’ met karmijn/rode meeldraden, langer en breder dan het type.

Het harde en zware hout werd gebruikt voor wielen en voor mallen.

Naam, etymologie.

Callistemon is afgeleid van het Griekse kalistos: schoonheid, en stemon: meeldraad, het is een verwijzing naar de sierlijke, lange meeldraden. Duits Schonfaden.

Lampenpoetser, flessenborstelbomen, Engelse crimson bottle-brush trees, Frans arbre ecouvillon; flesseborstel boom, worden ze genoemd naar de bloemvorm. Franse rince-bouteille betekent zoveel als Duitse Reiherbusch of Zylinderputzer. Is naar Kew gebracht door Joseph Banks in 1789. De Engelse botanist William Curtis beschreef de plant in 1794 als Metrosideros citrina. De huidige naam heeft het van de Amerikaanse botanist Homer Collar Skeels uit 1913.

Uit; http://www.aliexpress.com/item/Evergreen-Shrub-Callistemon-Rigidus-Seeds-100pcs-Novel-Plant-Melaleuca-Linearis-Seeds-Family-Myrtaceae-Stiff-Bottlebrush-Seeds/32462448421.html

Callistemon rigidus (stijf, onbuigbaar) Plant met een stijve groei.

Diep groene bladeren.

Bloeit met veel rode bloemen.

Stijve lampenpoetser of stiff bottlebrush.

In Australië wordt de plant wel 3.5m hoog en hier een 1m als wintergroene kuipplant, wel in de volle zon, niet winterhard. Stijve lampenpoetser.

Uit; http://plantlust.com/plants/6442/callistemon-sieberi/

Callistemon sieberi. (Fr. W. Sieber, Oostenrijkse botanist, gestorven in 1844) Deze is wel winterhard en groeit liefst op een vochtige plaats. Vooral ‘Widdicombe Gem.’

Wordt een meter hoog.

Roomwitte bloemen die klein zijn in februari-maart.

Planten.

Deze vorm wordt wel als pot/kuipplant geteeld.

Vermeerderen door zaad en zaaien in maart bij 20 graden.

Neem in juli/augustus 10cm lang topstek van zacht hout, het mag een beetje houtig zijn. Zitten er bloemknoppen in, haal die dan weg. Gebruik ook gezond blad, zonder schimmeldelen. Onderste blad er af halen, licht verwonden, zoals je met de duimnagel zou doen. Doop die onderkant in 1% ibz groeistofpoeder. Planten in stekgrond, dit is 2 delen gezeefde turfgrond met 1 deel scherp zand, aangieten, plastic erover heen en elke week even controleren op vochtigheid, droogte en schimmels. Laat het plastic er dan een paar uur af zodat het blad wat opdroogt en bedek het dan weer. De luchtvochtigheid is hoog genoeg als het plastic bedekt is met waterdruppeltjes, je kan de plant dan niet zien. De waterdruppeltjes houden ook ultraviolette stralen van de zon tegen, op droge plekken komt de zon er door en verbrandt het gewas. Je kan ook een halvarinebakje nemen, een paar cm. stekgrond erin, plastic eroverheen en vastbinden met een elastiekje Na enkele weken/maand is het stek geworteld, de plant begint dan te groeien, langzamerhand meer luchten en tenslotte het plastic eraf halen. Licht bemesten. In de winter vorstvrij houden.

Top ze geregeld om bossige planten te verkrijgen. In de winter koel houden.

Zie verder: volkoomenoudeherbariaenmedisch.nl/ en: volkoomen.nl