Exochorda

Over Exochorda

Parelstruik, vorm, kruiden, soorten, cultuurvariëteiten, geschiedenis, historie, naamgeving, etymologie, afkomst, gebruik, vermeerderen, planten, teelt,

Uit www.biolib.de

4 soorten komen voor in dit geslacht.

Ze groeien in China/Turkestan.

Het zijn winterharde planten van 1-3m hoog met gesteelde langwerpige gaafrandige of gezaagde bladeren met draadvormige steunblaadjes. Het blad staat afwisselend en is gesteeld.

In mei/juni verschijnen de witte bloemen in staande trossen.

Twijgen met duidelijk zichtbare lenticellen.

Spitse en veel schubbige knoppen.

Bladverliezende struiken met dunne takken en tamelijk dun en helder groen blad en zeer opvallende trossen van prachtige puur witte bloemen in eindstandige trossen aan vorig jaar gevormde twijgen. Bloemen zijn tot 5cm in diameter 5 kelk en 5 kroonbladen, 15-30 meeldraden die op de rand van de schijf zijn ingeplant met korte helmdraden. Vrucht is hard schalig met een vleugelrand in elk hokje 1-2 zaden met zachte zaadhuid.

Rosaceae, Quillaja klasse.

=Exochorda giraldii, Hesse.(genoemd naar pater Giraldi die de plant uit China opstuurde)

Bladeren zijn 4-6cm lang en 12-22mm breed, de onderkant is iets lichter gekleurd dan de bovenkant, elliptisch met spitse top, gave rand of soms zeer zwak ingesneden aan de top.

Bloeit in april of begin mei met zuiver witte bloemen in 6-8 bloemige eindstandige trossen. Bloemen zijn tot 6cm in diameter en zeer kort gesteeld, kelk is aan de binnenkant rood, kroonbladen zijn iets ingesneden, meeldraden 20-30 met zeer korte helmdraden.

Vruchten 1-1.5cm lang.

Dit is een vorm met grote bloemen en roze kleurige bladstelen, bladnerven en scheuttoppen.

Een van de vroegst bloeiende soorten.

Is te herkennen aan de in het voorjaar lichtbruin uitlopende bladeren waarvan de tamelijk lange bladsteel en de middennerf blijvend rood zijn gekleurd.

Komt tot 2m. Is beschreven in 1908. Uit China.

De var. wilsonii heeft grotere bloemen en begint al eind mei met zijn show.

Naam, etymologie.

Exochorda komt van het Griekse exo: uitwendig, en chorde: een koord, snaar of darm. Ten onrechte werd gedacht dat de navelstreng van de zaden buiten het vruchtblad was bevestigd.

Parelstruik, Duitse Prachtspiere of Perlbusch en Engelse pearlbush.

Uit www.ericspeis.nl

Exochorda korolkowii, Lav. (N.I. Korolkow, gouverneur van Fergana, Turkestan) Tamelijk grote en donkergroene bladeren van 4-8cm lang en 18-24mm breed, eivormig, rand boven het midden gezaagd en soms bijna gaaf, donkergroen en van onder wat lichter aan 1.5cm lange bladstelen.

Bloeit in mei met kleine witte zittende bloemen in tot 8cm lange opstaande trossen van 5-8 bloemen van ruim 3cm groot, meeldraden 25.

Vruchten tot 1.5cm lang.

Een sterk groeiende struik maar minder sterk bloeit dan de vorige met rood/bruine takken en knoppen.

Komt uit Turkestan en wordt 4m hoog.

Uit J. Lindley.

Exochorda racemosa, Rehd. (trosvormig) (Exochorda grandiflora (grote bloemen) Elliptisch/ovale bladeren van 4-8cm lang en 12-28mm breed zijn blauwgroen en van onderen grijs.

Kale bruine twijgen.

Bloemen zijn hagelwit en 5cm in diameter, staan in eindstandige trossen met breed eivormige kroonbladen die plotseling aan de voet zeer kort zijn toegespitst, de laagst geplaatste is kort gesteeld, 15-25 meeldraden, tegenover elk kroonblad 3-5, vruchten zijn regelmatig 5delig en tot 1cm breed.

Een opgaande struik met overhangende twijgen, langzaam groeiend en vooral op oude leeftijd een wat warrige plant vormt.

De plant was onder andere afwijkend van de anderen door het aantal meeldraden namelijk 5 groepen van 5, bij deze is dit 5x3.

Is ingevoerd in 1849 vanuit Centraal China en wordt 3m hoog.

De paarlstruik toont zijn parels in mei als de zilveren knoppen op uitstaan komen. Het plantje showt zijn hagelwitte bloesempracht vlak na het sneeuwkleed van appel en peer waar het mee kan concurreren.

Al eerder ontplooide het zijn bronskleurig blad in volle eenvoud. Het blad kleurt later naar een bescheiden groen van lichte tint dat naar blauw gaat en door een rode hoofdnerf wordt gescheiden.

Schitterend is deze plant als solitair of in groepen. Een wonder van een meter hoge struik met overhangende twijgen en grote bloemen in helderwitte trossen.

Het is een liefhebber van zonnige standplaatsen op kalkrijke gronden. De vroege bloei geeft ook reden tot het gebruik als trekheester.

Uit www.worldisround.com

Exochorda x macrantha C.S. (grote bloemen)

Deze vorm lijkt veel op de racemosa, is meer opgaand en bloeit rijker met even grote of grotere bloemen met ongeveer 20 korte meeldraden.

Vormen.

Uit ingevoerd zaad verkreeg Hesse te Weener (Oldenburg) van Exochorda giraldi een dubbelbloemige verscheidenheid. Die kweker zorgde ook voor de verspreiding van de giraldii over Europa.

In de kwekerij van de firma Lemoine te Nancy ontstond rond 1900 door kruising van alberti x racemosa, Exochorda x macrantha Schn. , dit is mogelijk de mooiste van allen. Prachtige witte en enkele bloemen die bij elk windzuchtje trillen. Een talrijkere bloei met grote bloemen gecombineerd met een breed spreidende struik levert een prachtige tuinplant op.

De bruid, cv. 'Bride,’ draagt de sluier op een meer dan een meter hoogte. Groeit op iedere, niet te kalkrijke grond.

Uit; https://www.ornamental-trees.co.uk/exochorda-serratifolia-snow-white-tree-pp823

Exochorda serratifolia S. Moore. (met gezaagde bladranden) zuilvormig groeiende struik van 2-3.5m hoog.

Witte bloemen in april-mei.

Licht groene bladeren.

Winterhard. Uit China.

‘Snow White.’

Vermeerderen.

Zaaien gaat het gemakkelijkst. Dat in maart bij 20 graden, zaad bedekken.

Ook afleggen en stekken is mogelijk. Neem een topstek in juni met drie bladparen, verwijder het onderste bladpaar, dan verwond je het ooggedeelte licht, zoals je met de duimnagel zou doen, en steek dit in 1 % ibz groeistofpoeder, afkloppen van het stekje. Planten in stekgrond, liefst in een potje, aangieten, plastic erover heen en elke week even controleren op vochtigheid, droogte en schimmels. Laat het plastic er dan een paar uur af zodat het blad wat opdroogt en bedek het dan weer. De luchtvochtigheid is hoog genoeg als het plastic bedekt is met waterdruppeltjes, je kan de plant dan niet zien. De waterdruppeltjes houden ook ultraviolette stralen van de zon tegen, op droge plekken komt de zon er door en verbrandt het gewas. Na enkele weken/maand is het stek geworteld, de plant begint dan te groeien, langzamerhand meer luchten en tenslotte het plastic eraf halen. De meeste stek moet in de winter vorstvrij worden gehouden. In buiten brengen na de ijsheiligen, half mei, wel geregeld toppen om een bossige plant te krijgen.

Zie verder: volkoomenoudeherbariaenmedisch.nl/ en: volkoomen.nl