Lithops
Over Lithops
Levende steentjes, vorm, kruiden, soorten, cultuurvariëteiten, geschiedenis, historie, naamgeving, etymologie, afkomst, gebruik, vermeerderen, planten, teelt,
Naam, etymologie.
Lithops, is afgeleid van het Griekse lithos: een steen, opsis; lijken, in droge tijden lijken deze woestijnplanten op stenen.
Uit R. Marloth.
Een uit Z. Afrika stammend plantengeslacht, de levende steentjes. Het geslacht is voor het eerst gevonden door William John Burchell en op 14 september 1811. De verzameling werd pas 10 jaar later door Haworth als Mesembryanthemum turbiniforme beschreven. In 1922 werd het geslacht Lithops door N. E. Brown vastgesteld.
Aizoaceae, Mesembryanthemum familie.
Elke plant heeft gewoonlijk twee bolvormige, vlezige, bijna samengegroeide bladeren, die tegenover elkaar staan. Elke plant geeft een nieuw paar dat de oude vervangt die wegvalt. Geeft ze geen water tijdens de bloeit totdat het nieuwe bladpaar verschijnt.
Ze hebben geen duidelijke stengel.
De gleuf tussen de bladeren bevat het meristeem, die bloemen en nieuwe bladeren produceert.
Uit de gespleten top verschijnt de grote bloem, wit of geel in juli/november en alleen met zonnig weer.
Bij oudere planten zie je vaak meerdere bladparen en dan groeien ze uit tot zoden. Oude bladeren sterven vaak af zodra er een nieuw paar is gevormd. Soms smelten twee paren samen, een vorm van aseksuele reproductie. De meeste plantjes groeien als vetplanten, succulenten, maar verschillen van de echte cactussen doordat ze echte bladeren bezitten.
Behalve de blaasjes op de bladeren zijn verdere beschuttingsmiddelen tegen fel licht en de brandende zon de grijsblauwe bladkleur en de vliezige schutblaadjes en de als scherm werkende delen van oude blaadjes, voorts bij enkele soorten de zogenaamde vensterbladen. De bladeren hebben aan de bovenzijde een doorschijnend gedeelte waardoor het zonlicht op het wandstandige bladgroen slechts als diffuus licht kan inwerken. De rest van de plant is dan ook vrijwel verborgen in het zand of grind.
Het is de mimicry die deze familie bijzonder maakt. Deze kleine en vlezige planten zijn vrijwel geheel in de aarde verborgen. Je moet zoeken wat de planten en wat de rotsen zijn. In sommige kwekerijen vind je zeer omvangrijke verzamelingen. Op tentoonstellingen zie je deze plantjes los boven de grond staan, ze behoren erin verzonken te zijn met dezelfde kleur van de grond als het blad heeft. Dan merk je ze niet op. Je loopt er op en ontdekt ze pas als ze bloeien. .
De soorten verschillen van elkaar meestal door de bladkleur, rood, bruin, groen en met meer of minder stippen. In de soort zijn ze vaak ook nog variabel.
=Lithops bromfieldii, Fearn. (H. Bromfield, 1933) komt uit Z. Afrika en lijkt op een steen als het niet bloeit.
Is roodachtig bruin.
Bloeit in de herfst met witte, rode of oranje bloemen.
Lithops julii var. fulleri, N.E. Br.(Duitse arts en botanist Dr. Julius Derenber, 1873-1928, Amerikaanse botanist George D. Fuller, 1869-1961)
De gewelfde bladeren zijn een paar cm groot en door een 6mm brede gleuf gescheiden, donker blauw/grijs en mooi getekend met roestkleurige strepen en donkerbruine puntjes.
Witte bloemen komen in de herfst.
Uit; http://davesgarden.com/guides/pf/go/91102/
Lithops karasmontana N. E. Br. (uit de Karas mountain, Namibië) klompen vormende succulent van 4cm hoog.
Bladeren in paren en lijken p 2 grijze stenen die bruin gevlekt zijn p de platte bovenkant.
Witte bloemen van 3-4cm in de herfst.
Lithops lesliei, N.E. Br. (botanist T. N. Leslie)
Is iets breder, 30cm met een 6mm brede gleuf. Kleur is verschillend en hangt af van de hoeveelheid licht, varieert van parel/grijs tot olijf/groen.
Goud/gele bloemen komen tegen de herfst.
Planten.
Teel ze als een Cactus en geef dus vrijwel geen water, pas met de bloei kan er water gegeven worden en liefst niet op de plant.
Vermeerdering door zaad.
Naam.
Levende steentjes, Engels pebble plants, living stones, Duits Lebende Steine.
Uit; http://beingplants.com/ocart/Lithops-pseudotruncatella-seeds-Living-stones
Lithops pseudotruncatella N. E. Br. (pseudo; vals, de gelijkenis, truncatella; wat afgeknot) vormt klompen van een 20 stuks.
Grijze kleur me donker vertakte marmeren tekening aan de oppervlakte, is wel variabel, 25-50mm x 20-35mm en 4cm hoog.
Subspecie pseudotruncatella, met var. elisabethiae, var. riehmerae. Subspecie archerae. Subspecie dendritica. Subspecie groendrayensis. Subspecie volkii.
Uit Namibië en Windhoek op kwarts en mica.
Zie verder: volkoomenoudeherbariaenmedisch.nl/ en: volkoomen.nl