Eugenia

Over Eugenia

Surinaamse kers, vorm, kruiden, soorten, geschiedenis, historie, naamgeving, etymologie, afkomst, gebruik,

Uit Curtis botanical magazine.

Naam, etymologie.

Eugenia, is zo genoemd naar Prins Eugenius van Savoy, 1663-1736, beroemd veldheer in dienst van Oostenrijk, schrander staatsman en beschermer van wetenschappen.

1000 soorten komen in dit geslacht voor die verdeeld zijn over de tropen en subtropen, vooral van Azië en Amerika, Andesgebied, Madagaskar, niet in Europa.

Het zijn dicht vertakte en groenblijvende bomen/struiken.

Kleine leerachtige en glanzende, ovale of eivormige bladeren die bij wrijven of kneuzen aangenaam ruiken. Bladen staan tegenoverstaand en zijn gaafrandig.

Bloemen zijn wit of crème achtig met vele gele meeldraden.

Na de okselstandige bloemen verschijnen er rode of zwarte en soms eetbare vruchten.

(De kruidnagel is Caryophyllus, Synoniem Eugenia caryophyllata, Jambosa caryophyllus Ndz.)

W. Indian myrtle. Zie ook Luma en Ugni.

Myrtaceae, mirtefamilie.

=Eugenia uniflora L. (eenbloemig) Altijdgroen. Het blad is klein, ovaal en donkergroen, in de jeugd wijnrood.

Bloem zijn crème wit, alleenstaand of in kleine trossen.

De vrucht is breed en kers rood, tot 5cm. groot. Het vruchtvlees is week en smeltend met een zurige smaak.

Kan rauw gegeten, tot gelei of sorbet gemaakt worden of in dranken.

Een 5-7m hoge boom/struik.

Uit Tropisch Amerika.

Naam.

Het is de Surinaamse kers, Duits Surinamkirsche, Cayennekirsche of Pitanga, Engels Barbadoes cherry, Surinam cherry, Brazilian cherry of Cayenne cherry, Frans cerisier carr, cerisier de Cayenne, Pitanga in Brazilië.

Uit www.rarefruit.org

Eugenia involucrata (Eugenia aggregata Ciaersk) (in trossen opgehoopt) is een altijdgroene struik uit Brazili die kleine vruchten geeft die donkerrood tot purper zijn met een zoete kersachtige smaak. Cherry of the Rio Grande.

Zie verder: volkoomenoudeherbariaenmedisch.nl/ en: volkoomen.nl