Eustoma

Over Eustoma

Bitterblad, vorm, kruiden, cultuurvariëteiten, geschiedenis, historie, naamgeving, etymologie, afkomst, gebruik,

Uit A. Gand.

Een geslacht dat met Chelonanthus met een 3 soorten voorkomt in de warmere gebieden van Zuidelijk N. Amerika, Mexico, Cariben en N. Z. Amerika.

Kruidachtige eenjarige van 15-60cm hoog met blauwachtig groene licht succulente bladeren en grote bloemen aan lange rechte stelen.

Gentianaceae, gentiaanfamilie.

=Eustoma exaltatum (L.) Salisb. ex G. Don. (hoog opgroeiend)

Eustoma exaltatum (L.) Salisb. ex G. Don subsp. exaltatum.

Eustoma exaltatum (L.) Salisb. ex G. Don subsp. russellianum (Hook.) Kartesz (zo genoemd naar de Duke of Bedford, Russell) (Lisanthus russelianum)

Blauwachtige plant met eenvoudige stengels en een paar tegenoverstaande twijgen en bladen die ovaal en 3-5nervig zijn.

Bloemen staan in trossen en zijn even groot als een tulp. Geeft een vijflobbige purperen en donkerogige bloem in zomer en herfst. Onder gunstige omstandigheden zijn de bloemen een 8-10cm doorsnede met 10-11 aan een plant. Individuele bloemen kunnen 3 weken goed blijven.

Deze plant wordt wel gekweekt voor kamercultuur.

Het is een zachte eenjarige.

Groeit op de vlaktes van Nebraska tot Mexico tot een halve meter hoogte.

Is in het begin van de negentiende eeuw ontdekt door de botanicus Thomas Drummond in San Fillipe de Austin, Texas. Hij stuurde zaadmonsters in 1835 naar William Jackson Hooker, professor aan de Glasgow University waarna Bothwel Castle in Schotland en de Botanical Gardens in Glasgow erin slaagden bloeiende planten te verkrijgen. In 1846 verscheen er een cultuurbeschrijving in het ‘maandschrift voor de Tuinbouw’ naar aanleiding van een bloemenshow in Utrecht waar een lokale bloemist, C. de Winter, een potplant liet zien met meer dan 150 bloemen. In 1878 werd eveneens een potplantbeschrijving gegeven in ‘sempervirens,’ het officiële publicatieblad van de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor de Tuinbouw Linnaeus’. Zaden verspreidden zich over de gehele wereld en Eustoma werd uiteindelijk zeer populair in Japan. De Japanse lokale naam is Torukokikyo, een samenstelling van de woorden Toruko; Turkse muts, en Kikyo; Platycodon. In 1967 en 1968 werden mutanten gevonden in de kleuren wit en roze. Hiermee werd de basis gelegd voor de moderne veredeling en het huidige assortiment. De eerste F1 Hybriden, genaamd Yodel, werden in 1982 op de markt gebracht door het Japanse veredelingsbedrijf Sakata Seed Corporation.

Naam, etymologie.

Bitterblad, Engels lisianthus, Texas bluebell, tulip gentian of gentian, bolero deep blue.

Lisianthus, van Grieks lusis: oplossen of bitter, en anthos: een bloem, de bittere stof werd gebruikt als koortswerend middel.

Eustoma; eu; goed of mooi, stoma; mond, de keel van de corolla buis is groot.

Zie verder: volkoomenoudeherbariaenmedisch.nl/ en: volkoomen.nl