Tuber
Over Tuber
Truffel, vorm, paddenstoelen, soorten, geschiedenis, historie, naamgeving, etymologie, afkomst, gebruik, vermeerderen,
De tuber familie bevat zeer aromatische subterraneus fungi die in vele delen van Z. Europa gevonden worden, meest in eikenbossen.
=Tuber aestivum, Vitt. (zomer)
Heeft knolvormige en wratachtige onderaardse vruchtlichamen die van buiten zwart/bruin met piramidevormige wratjes en van binnen grijs/bruin van kleur zijn met een sterk aromatisch geur, 2-6cm. groeit in kalkrijke grond van beukenbossen.
Naam.
Het is de zomer-truffel van Frankrijk. English truffle, Duits Sommer-Truffel.
Uit www.agraria.org
Tuber brumale Vittadini, (winter wende of midwinter) is geheel doortrokken met lichtgekleurde aders. Lijkt veel op de zwarte truffel.
Wintertruffel.
Tuber magnatum, Pico, (groter) Piedmont truffel, is een grote donkere truffel met een uiachtige geur die snel zijn geur en smaak verliest.
Witte truffel, Engels Piëmont truffle , Duits Weisse Albatruffel, Piëmont truffel, groeit in Italië, in Piëmont.
Tuber melanosporum Vittadini (zwarte sporen) is de echte truffel uit de Périgord en is zwart en doortrokken met lichtgekleurde aders. Geurt veel sterker dan de wintertruffel.
Zwarte truffel, black truffle, black Périgord truffle. De meest geprezen soort is Tuber melanospermum, de typische Franse of zwarte truffel die soms Perigord truffle genoemd wordt, “truffle de perigord”. De Franse truffelhandel dateert vanaf 1770 en in 1874 oogstte men in daar 3 000 000 Nederlandse pond truffels.
Tuber cibarium, Pers.(voedzaam) truffels, worden zelden groter dan een walnoot en bij ouder worden krijgen ze een zwarte kleur met witte strepen.
De truffel is min of meer bolvormig en zwart met veelhoekige wratten op de oppervlakte. Van binnen donker asgrauw en wit geaderd met talrijke sporenhouders.
Ze komen voor in Z. Europa op kalkrijke gronden, het mycelium is nauw verbonden met de wortels van sommige struiken en bomen, vooral eiken.
Uit Matthiola.
Naam, etymologie.
(Dodonaeus) (a) ‘Dit gewas heet in het Latijn Tubera of Tubera terrestra. Het schijnt Tubera, dat is builen of knobbels genoemd te wezen omdat het bijna niets anders dan ronde bulten en afkomstig zijn uit de vettigheid van de aarde en op de wortels van Cyclamen of aardbrood wat lijken welke Cyclamen in het Latijn ook soms Tuber terrae heten.’
Tuber, Latijn tuber: knol.
Dodonaeus (b) ‘Dat betekent eerdt-buylen of eerdt-knobbelen, in het Grieks Idna, in het Spaans turmas de tierra, tofenas en tuberas de terra’.
Engelse earth ball.
Dodonaeus (b) ‘In het Italiaans heet het tertuffi en tertufali, in het Frans trufle. In onze taal is dit gewas van velen ook zwammen genoemd’.
Truffel, Engels real truffle, Frans truffe van Perigordiaans trufa dat via laat Latijn tufera teruggaat naar een dialect van Latijn tuber: literair, een zwelling.
Gebruik.
Zo was het gebruik vroeger. (Dodonaeus) ‘Men eet de gewone zwammen gekookt, gefruit, gestoofd of rauw en ze nemen alle smakelijkheid op van de sausen die men er bij doet.
Deze Tubera of aardbuilen, als Galenus betuigt, moeten gerekend en geschat worden onder de dingen die geen merkelijke of bijzondere eigenschap, smakelijkheid of kracht hebben en alle dingen die dat gemeen hebben dat ze een voedsel van zich geven dat ook noch warm, noch koud of anders kenbaar is doch alleen wat naar het koude trekt.
De poëet Martialis geeft te kennen dat ze in oude tijden gegeten en op tafel gebracht en bijna zoveel als de kampernoelies geacht werden’.
Voor een “tuber” als truffel, zei Plinius die beschreef hoe een hoge heer in Spanje op een denarius beet die in een tuber zat en zijn tanden beschadigde, zo ook Apicius die recepten gaf om truffels te koken in zijn “De re coquinaria”.
Opsporen.
Truffels groeien onder de grond of zijn onder de bladeren verscholen. Ze bezitten een anale geur en kunnen zo door dieren opgespoord worden. Ze worden door varkens en honden opgespoord of ontdekt doordat er een speciale vlieg boven zweeft. Voor het eerst werd de jacht hierop met dieren beschreven door Platina in 1481.
Om die geur werden ze gebruikt om de minnelust op te wekken. Ook zijn ze heerlijk in sausen en voor sommigen mensen is het de lekkernij. Symbool van surprise.
Zie verder: http://www.volkoomen.nl/ en : http://volkoomenoudeherbariaenmedisch.nl/