Corylopsis
Over Corylopsis
Schijnhazelaar, vorm, heesters, soorten, cultuurvariëteiten, geschiedenis, historie, naamgeving, etymologie, afkomst, gebruik, vermeerderen, planten, teelt.
Een geslacht van houtachtige planten die gekweekt worden om hun vele geurende bloemen die al vroeg in het voorjaar verschijnen.
Bladverliezend struiken die zelden boomachtig zijn. De gezaagde bladen staan afwisselend en hebben sterke nerven die tot de rand toe doorlopen. Steunblaadjes zijn groot en vallen gauw af.
Hangende, tweeslachtige en gele bloemen komen in okselstandige trossen die voor de bladeren verschijnen. De basis is omgeven door groene schutbladen, 5tallig met kelk en kroonbladen, meeldraden zijn van onderen verdikt, staminodiën die met meeldraden afwisselen, vruchtbeginsel is tweehokkig en in elk hokje een eitje, 2 stijlen. Vrucht is een tweehokkige doosvrucht die met vier kleppen openspringt waarin 2 zwarte en glanzende zaden zitten.
Ongeveer 22-30 soorten komen voor in O. Azië en Himalaya.
Hamamelidaceae, toverhazelaarfamilie.
Bloemen staan in veelbloemige trossen, bloembladen zijn ovaal, jonge twijgen en bladen aan de onderkant zijn zacht harig, in ieder geval op de nerven.
=Corylopsis spicata, Sieb. & Zucc. (aarvormig)
Wijkt af van de weinig bloemige door de sterkere en opgaande groei met steviger takken en twijgen Het blad is ook groter en mooier, metaal glanzend en 5-10cm lang, 3-7cm breed en van onderen blauw/grijs en langs de nerven blijvend behaard, eirond met hartvormige bladvoet, rand bochtig getand met 7-9 paar zijnerven.
Bloemen zijn ook geler en staan in langere trossen. De 7-12 licht gele en zacht geurende bloemen zijn 3-4cm lang en hangen in aarvormige trosjes.
Een struik in bloei ziet geel door de hangende en bloemtrossen die zich ontwikkelen aan het eenjarig hout in de oksels van de afgevallen bladeren. Een mooie en fijne solitair.
Komt uit Japan en wordt 2m hoog.
Afkomst.
De schijnhazelaar stamt uit Japan waar de natuurlijke groeiplaats ligt in de bossen van het gebergte rond Nagasaki. Resten van de plant zijn in daar in Plioceen gesteenten aangetroffen. Omstreeks halverwege de negentiende eeuw, 1864, werd de schijnhazelaar naar Nederland gebracht door J. von Siebold die als arts op het eiland Nagasaki werkte voor de V.O.C.
Naam, etymologie.
Corylopsis, Griekse korylos: de hazelaar, en opsis: gelijkend, een verwijzing naar de bladeren.
Daarom heet het gewas ook schijnhazelaar, Duits Scheinhasel, Engels winterhazel, de hazelaar is echter van een heel andere familie.
Bloemen staan in 2-3 bloemige trossen.
Corylopsis pauciflora, Sieb. & Zucc. (weinig of arm bloeiend) Aan de 0.7cm lange bladsteel komen de 3-5cm lange bladeren die 2.5-4cm breed zijn, eerst behaard en later aan de bovenkant kaal en wat glanzend blauw/groen, van onder blijvend behaard en blauw/grijs, breed eivormig met meestal een scheve hartvoet en 5-7 paar nerven. Ze komen wat roodachtig uit en verlaten ons met een gele bladkleur.
De tamelijk dunne twijgen en takken staan sterk af, zijn dicht en fijn vertakt en vormen zo een vrij dichte en brede struik.
Jonge twijgen zijn eerst behaard en later kaal.
Okselstandige en hangende, gele, klokvormige bloemen van 2cm in doorsnede. Geeft per tros maar 2-4 bloemen, maar geeft vele bloemtrossen zodat ze overdekt is met geel in februari/april. Zijn geur en kleur maken het voorjaar weer vrolijk. De oranje helmknoppen steken mooi af tegen het zwavelgeel van de bloemen.
Komt uit Japan en wordt een meter tot anderhalve meter hoog.
Bloembladen die even breed of breder als lang zijn.
Uit Curtis botanical magazine.
Corylopsis willmottiae, Rehd. et Wils. (Miss E. A. Wilmott, Engelse plantenliefhebster, 1860-1934, te Warley bij Londen) Bladstelen zijn 3cm lang.
Bladeren zijn 6-10 cm lang en 4-5.5 cm breed, dof donkergroen en vanonder eerst zacht viltig behaard en later kaal, blauw/groen met nerven die blijvend behaard zijn, omgekeerd eivormig, de top is spits en de bladvoet scheef hartvormig, de rand is meestal boven het midden getand met 7-9 paar nerven.
Een tamelijk dichte struik met bruin/grijze twijgen die dicht met kleine lenticellen bezet zijn Licht gele bloemen komen voor het blad in tot 6cm lange hangende trossen.
Lijkt veel op spicata, wordt hier meestal maar 1.5m hoog.
Komt uit China en wordt 4m hoog.
Corylopsis sinensis Hemsl. (uit China) (Corylopsis platypetala, Rehder) (brede bloembladen) Bladsteel is tot 2.5cm lang.
Blad is 5-10cm lang en 3.5-6.5 cm breed met 9-11 paar zijnerven, bij het openen langs de rand zeer grijs behaard en later donkergroen, aan de onderkant blauw/groen en langs de nerven blijvend spaarzaam behaard, breed eivormig.
Jonge twijgen zijn dun en bruin/grijs met verspreid staande en bijna onzichtbare lenticellen.
Bloeit gelijk met de bladontwikkeling met kleine gele bloemen in tot 6cm lange en smalle aren
Komt uit midden China en wordt 2m hoog.
‘Spring Purple,’ heeft wat donker gekleurde jonge bladeren.
Chinese witch hazel.
Uit; http://practicalplantgeek.blogspot.nl/2014/02/blowing-my-own-horn.html
Corylopsis glabrescens (kaal of glad wordende) (Corylopsis sinensis var. calvescens, Corylopsis platypetala) Losse of open struik van 2.5m
Gele bloemtrossen met grote wat geurende bloemen op het kale hout.
Bladeren met een blauwe gloed die in de herfst oranjegeel worden.
Winterhard.
‘Lemon Drop.’
Var. gotoana (Makino) T. Yamanaka. Blijft wat kleiner, 1.5m Komt uit Japan.
Planten.
De vroeg bloeiende schijnhazelaar heeft wat kleiner blad en wat lichtere en kortere bloemen, de bloem doet wat denken aan die van de sleutelbloem. De kleur geeft wat fijnheid aan het voorjaar en combineert mooi met vroege bloeiers als Adonis en bolgewasjes.
Dit struikje wordt niet zo hoog en moet wat dicht bij de ramen geplant worden.
Het zijn mooie sierstruiken die geschikt zijn voor zonnige plaatsen. Ze zijn als solitair te gebruiken of in groepen.
Ze groeien op wat zure tot neutrale gronden, droog of vochtig, zon of schaduw.
Ze worden niet gesnoeid, hoogstens wat gedund.
Vermeerderen gaat het beste via afleggen. Buig de onderste twijgen naar beneden, maak een kuiltje, zorg dat de top rechtop komt, bindt die vast aan een piket. Zorg dat de grond daar voldoende vochtig blijft, na 1 groeiseizoen afsnijden van de ouderplant en oppotten.
Zaden stratificeren en in maart zaaien bij 15 graden.
Zie verder: volkoomenoudeherbariaenmedisch.nl/ en: volkoomen.nl