Armillaria

Over Armillaria

Honingzwam, vorm, paddenstoelen, soorten, cultuurvariëteiten, geschiedenis, historie, naamgeving, etymologie, afkomst, gebruik, planten, teelt.

Armillaria, Latijn armilla: aaneengehechte armband, dit naar de duidelijke ring om de steel.

Paddenstoelen, Agaricaceae, plaatjeszwammen. Dit geslacht is ook over de hele wereld verspreid. Het omvat een 40 soorten die vroeger alle onder A. mellea gesteld werden. Ze groeien meestal op hout, soms op de bodem, vaak met grote rhyzomen. Armillaria leeft lang en vormt een van de grootste levende organismen ter wereld. De grootste enkele organisme van de soort Armillaria ostoyae bedekt meer dan 8.9 km² in Malheur National Forest (Oregon, USA) en is duizenden jaren oud en 605 ton zwaar. Het is zeer destructief en verantwoordelijk voor witte rot van bossen.

Armillaria mellea Kumm. (honingachtig) (Armillariella mellea) de honingzwam komt in groepen voor op levend en dood hout, zowel naald- als loofhout. Op levende bomen is het een gevreesde vijand, een parasiet.

De hoed is bruin tot honinggeel en soms wat gelig, met donkere, bossige en harige vlekjes en blijft tijdens de groei langs de rand ingerold waar graag kevers in zitten die voor onappetijtelijke vlekken op de lamellen zorgen. Bolvormig, net als de andere leden van deze familie, vergelijk de champignon. Later komt de rand wat omhoog. De lamellen zijn wit tot roodachtig geel.

De tot vijftien cm lange geelbruine stengel is vanwege zijn bosachtige voorkomen wat gekromd.

Het vlees is wat taai, maar goed eetbaar, zou toch ongekookt wat giftig zijn.

Deze paddenstoel komt in het najaar in de gematigde en tropische zones voor op bomen en stronken.

Naam.

Echte honingzwam, Engels honey fungus, Duits Honigpilz, Honigschwamm, Honigfarbener Bltterschwamm. Voor de Duitse naam Hallimasch zijn er verschillende verklaringen. Eenmaal zou het van ‘wil im Arsch’ komen vanwege zijn werking bij aambeien. Een andere etymologische verklaring zegt dat van ‘im Arsch’ komt omdat de Hallimasche in ruwe of niet genoeg gekookte toestand een sterk afvoerende werking heeft. Vele jaren komt het massaal op en omdat het meestal op 28 september verschijnt, de naamdag van H. Wenzel, noemt men het ook Wenzelspilz.

Zie verder: volkoomenoudeherbariaenmedisch.nl/ en: volkoomen.nl